Volba / Jakub Trpiš (recenzní výtisk)

Volba / Jakub Trpiš

KLÍČOVÝ OKAMŽIK


ANOTACE:
,,Zdá se mi o světě v plamenech. O jaderných bombách, které dopadají jedna za druhou a polykají města jako rakovina. O našem dožívání v podzemním krytu, kde se z nás pomalu stávají zvířata. Ty sny jsou tak živé. Bojím se, že se jednou budu chtít probudit a zjistím, že je pozdě."

Tomáš je mladý muž  v nejlepších letech. Ačkoliv se zdá, že mu nic neschází, upadá do stále větší deprese. V práci to s ním jde o desíti k pěti a po marných pokusech vzdává i snahu o opětovné sblížení se svou ženou Eliškou. Aby toho nebylo málo pronásledují ho post-apokalyptické sny plné beznaděje. Depresivní nálada ho opustí až v okamžiku kdy se seznámí s podivínským psychologem Kohlem, který mu ukáže, jak být šťastným a lepším člověkem. To je ovšem jen začátek Tomášova příběhu, který nakonec vyústí ve strhující finále. 

Kniha Volba vyšla poprvé už v roce 2012, tohle konkrétní vydání je tedy už druhé a já mám k němu hned ze začátku menší poznámku. První dojem: vzhled učebnice. Nemůžu si pomoct, ale dokonce i voní jako učebnice. Já vím, říká se nesuď knihu podle obalu, ale já jsem v tomhle povrchní a nezachránil by mě ani podivínský terapeut Kohl.

Ale uvnitř se skrývá motivační, psychologicko politické sci-fi o záchraně světa.
Učitel Tomáš, obyčejný člověk, co má dluhy, nefungující manželství a v práci se mu taky moc nedaří. Začne upadat do depresí a vyhledá terapeuta, kterého mu doporučí kamarádka. První návštěva u něj je dost zvláštní, Tomáš má sedět na koberci a všude je cítit marihuana. Navíc je to opravdu rychlá návštěva a ne moc milá. Sám se má nakonec rozhodnout, zda přijde znovu. Upřímně, já bych nepřišla. Ale já nejsem Tomáš. Terapeut Kohl začne Tomáše učit o duši a egu, celkově o vnímání sám sebe. Kromě depresí jej ale trápí také noční můry o jaderných útocích a životě v podzemí, kde jsou drsné podmínky, lidé jsou krutí a pro kus chleba zabijí klidně i dítě, je v nich znásilňování a přísná pravidla pro přeživší. Všechny tyhle sny se odehrávají v pražském metru. Ale co když ty sny jsou nějaká předpověď budoucnosti? Situace ve světě není zrovna příznivá, bombové útoky a špatná politika. Jednoho dne se Tomášovi ozve takzvaná spojovatelka a tady začíná taková detektivní část knihy, kde jde o politiku a záchranu světa. Podaří se Tomášovi "spasit" svět? Bude na to sám? Co jeho manželství a deprese? Co znamenají jeho kruté sny?


Musím v knize pochválit sny Tomáše, to byly části, které mě bavily nejvíce. Byly temné, děsivé, naprosto můj šálek kávy, i když Jakub tu mohl klidně ještě přitvrdit.

Terapeut Kohl, v žádné knize jsem neviděla většího podivína. Jeho moudra jsou motivační, zvláštní i poučné. 

Konec knihy mě překvapil, nebyl takový, jaký jsem ho čekala a ne úplně mne nadchnul. Ale i přesto bych knihu doporučila. Myslím si, že motivačně by se líbila čtenářům, co nemají zrovna dobré období. V knize najdete humor i napětí, motivaci a drama.

Moje hodnocení: 70%




Vydal: Jakub Trpiš
Žánr: romány, literatura česká
Počet stran: 214

Za recenzní výtisk děkuji autorovi knihy Jakubu Trpišovi.




6 komentářů:

  1. Tak to zní hodně dobře. Deprese, psychologové, trocha temna - přesně můj šálek čaje :)) Velice hezky sepsaná recenze, která opravdu čtenáři dá představu o recenzované knize, díky za doporučení :) hanka.mablog.eu

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá zajímavě a byť to asi není vysloveně můj šálek čaje, láká mě. Moc povedená recenze, děkuji :)) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty fotkýýý.. ach! ♥

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat