Knižní vzpomínky


Kdo by neměl alespoň jednu knížku z dětství, která by v něm nevyvolala nějakou vzpomínku? 
Já jich mám spoustu a momentálně voní stářím. 
Přece jen už je to nějaký ten pátek, kdy jsem byla malá a četla mi babička nebo jsem už uměla číst a četla si sama, mimochodem čtení je nejlepší věc co vás ve škole naučí. 
Pamatuji si jak jsem byla naštvaná, že mě to nenaučili dřív, vždyť to bylo tak snadný. 
I když jsem si dřív říkala, jak se v těch písmenkách může babička vyznat. 
No a jakmile jsem uměla číst, hltala jsem jednu knížku za druhou.
A které mi uvízly v  paměti a vytvořily vzpomínky? 
Pár z nich vám teď ukážu, usadily se totiž v knihovně moji dcery.










Příběhy z Medové stráně / Václav Deyl 

Rok vydání: 1990 / ilustrace: Vojtěch Kubašta

Prázdniny u babičky, číst ještě neumím, ale hlemýždi Pižlovi fandím, ať se dostane zpět za kamarády na Medovou stráň. 
Želva Veruna mi připomínala babičku. Ještě teď si pamatuji jak se mi líbilo jméno Pišišvor. Knížka je vtipná i napínavá. Má krásné ilustrace. Podle mě by Příběhy z Medové stráně měli znát všechny děti. A když ji dětem čtete, je to přesně ten typ knížky, kde můžete často měnit hlasy. Dceři jsem ji četla, když byla ve školkovém věku a doufám, že ji budu číst jednou i vnoučatům. 

Menší ukázka: 
Když ráno Stříbrný Nosík vstal, umyl se rosou, vyčistil si zuby jitrocelem a pročesal si kožíšek. teprve potom šel k hlemýždi Pižlovi a želvě Veruně, kteří spali tam, kde s nimi včera rozloučil. Popřál jim dobrého jitra, poděkoval jim, že ho včera schovali před Hurdou a Rámusem, a řekl: ,, Teď už se s vámi budu muset rozloučit, nechci vám zůstat do smrti na krku. někde si postavím pěkný domek, přivedu si tam zaječí princeznu a uvidíte, co tady bude za čas králíků."



Broučci / Jan Karafiát

Rok vydání: 1995 / ilustrace: Jiří Trnka

Jedna z prvních knížek, které jsem četla úplně sama. Má celkem velká písmena, nádherné ilustrace od Jiřího Trnky, takže k prvnímu čtení je dokonalá a krásná. A kdo by nemiloval večerníček Broučci.
Asi jako každá malá holka, jsme milovala z celého příběhu nejvíc Berušku. 
Broučci jsou teda celkem pobožná knížka, každý večer se modlí, ale jako dítě jsem to brala prostě tak, že jsou moc hodní. Jsou to zkrátka hodně staré příběhy, takové už teď nenajdeme. Jsem ráda, že ji pořád mám, je to takový knižní skvost.

Menší ukázka: 
A bylo jaro. Všechno, všechno kvetlo, a ty včely tolik bzučely, a ta tráva byla taková veliká, a ta rosa jako granáty, a ti ptáčci tolik zpívali, a ti cvrčci - ale ti se něco nacvrčeli! 




Zahrada / Jiří Trnka

Rok vydání: 1996 / ilustrace: Jiří Trnka

Jedna z nejvtipnějších dětských knih, ještě teď si pamatuji jak si ji čtu. Strašně mě zajímalo co za tou zarostlou zdí se starou železnou a celou rezavou brankou bude. Zlomyslný kocour, který nadával jako nikdo jiný. ,, Vy knedlíci, vy lívanci, vy rohlíci, vy brambory! "
Naprosto úžasné je sloní divadlo. Děsně chytrá velryba, které závidíte, že ví všechno. Celá tahle knížka je senzační v tom, že je v ní ukázané jak moc má čeština slov, vtipných slov. 
Když byla dcera v druhé třídě, tak v hodinách čtení četli zahradu. Já jsem strašně ráda, že zrovna ji Paní učitelka vybrala. Tahle knížka by měla být v dětských vzpomínkách. Jako je v těch mých. 
A ilustrace od Jiřího trnky jsou nádherné, stejně jako v Broučcích.

Menší ukázka: 
,,Ale ne, pane kocour, my vám jen ,jako´ vytrhneme zub." 
,,A já vás ,jako´kousnu" klidně povídá kocour. Kluci se zamysleli. ,,Tak ne, my vám dáme obklad na hlavu," a dali mu na hlavu lopuchové listy. ,,Bolí?" ptali se, ,,Bóóólí," kňoural kocour znovu. pak mu přidali na hlavu ještě šišky, dvě krabice od cukroví a staré hadry.


Medvídek Pú / Alan Alexander Milne
Rok vydání: 2008 / původní ilustrace: E.H. Shepard 

Díky Walt Disneymu, znají medvídka Pú snad všechny děti na světě. My kromě Disney vydání knih měli doma i to klasické s ilustracemi od E.H. Sheparda. Tohle na fotce, jsem dokupovala, když byly dceři necelé tři roky. Jelikož tu původní, co jsme měli doma, už jsem nenašla. A tahle právě ty ilustrace má a je prostě krásná. 
Není to jen jeden příběh medvídka a jeho přátel v pár odstavcích, ale jsou tam všechny. 
Medvídek Pú, Kryštůfek Robin, Tygr, Sova, Prasátko, oslík Íjáček, moudrá Sova, paní Klokánková s Klokánkem a ti všichni ve Stokorcovém lese, zažívají dobrodružství, například, když hledají Íjáčkův ocas nebo se prasátko setká s ohromným Sloniskem. Dcera medvídka Pú milovala, stejně jako já a věřím, že mnoho dalších dětí.

Menší ukázka:
Opustil králíčka a uháněl k Prasátkovu domku. Prasátko sedělo přede dveřmi na zemi a bezstarostně foukalo na pampelišku, aby se dovědělo, bude-li to letos, napřesrok, někdy či nikdy. Právě se dozvědělo, že to nebude nikdy, a usilovně vzpomínalo, co to vlastně bylo, a doufalo, že to nebylo nic hezkého, když tu se objevil Pú. ,,Ahoj, prasátko."


Walt Disney mix pohádek

Rok vydání: 1995-2001 / ilustrace: produkce Walt Disney

Od medvídka Pú to byl krůček k Disney pohádkám. ještě teď si živě vzpomínám, jak jsme vstávali snad v půl šesté ráno aby jsme stihli Kačery, malou mořskou vílu Ariel, Rychlou rotu a kupu dalších. Dětský knižní klub tenkrát vydával tuším, že každý měsíc, ale nechci kecat, dětské knížky právě k těm pohádkám, které byly v TV prostě jen brzy ráno. Mamka, je tenkrát objednávala bratrovi, což nechápu, stejně nikdy nečetl, ale to nevadí, jak se říká co je doma, to se počítá a četla jsem je já. A měla jsem je strašně ráda. Byly sice krátké, takové knižní jednohubky. Nelákaly mě jen ty příběhy, ale i ty ilustrace, kreslila jsem podle nich. Jakoby to bylo nedávno, co si v nich listuji a pak sedím u stolu a kreslím na velké papíry kopie těch ilustrací, uměla jsem pak snad všechny postavy ze všech těch pohádek nazpaměť. Vlastně tyhle knížky mě přivedly ke kreslení. A za to jim jsem vděčná. Doma jich ještě teď máme pěknou hromadu.

Menší ukázka:
Tady ukázka nebude, nevím kterou knížku vybrat, všechny je mám ráda. takže řeknu za všechny jen. 
Hakuna matata    




Mumínci a čarovná zima / Tove Jansson

Rok vydání: tohoto konkrétního je 2005 / ilustrace Tove Jansson

Původní čarovnou zimu co jsme měli doma, už nemám.
Ale byla modrá přebalem a na databáze knih jsem ji našla a vyšla u nás v roce 1990. Už jako malou mě nejvíc ohromovaly knihy, které měly naprosto smyšlené světy, postavy co nemůžou existovat, čím větší fantasy tím mě to lákalo a oslovovalo víc. 
A Mumínci to pro mě prostě splňovali. Já vím, že mumínci ti knižní se víc líbí dospělákům co je pak čtou dětem, ale mě prostě uchvátili. Hlavně různé bytúsky, zvířata a tvorové jako Morana, neviditelné myši, hopsy, fififjonka, kdosi s postříbřenými rohy a hlavně Radamsa, vzteklé zvířátko se štětinatým obočím, které bydlí pod mycím stolem v muminím domě.

Menší ukázka: 
Spali vždycky od listopadu do dubna, protože to dělali už jejich předkové a mumini dbají na tradice. Všichni měli žaludky plné smrkového jehličí zrovna tak jako jejich předkové a vedle postelí s důvěrou naskládali vše, co se může časně zjara potřebovat. rýče, sluneční brýle, filmové páky, větrometry a podobné věci.


Veselé Vánoce s myšákem Mickeym a jeho přáteli

Rok vydání: 1991 / ilustrace: produkce Walt Disney

Zase jsme u Disneyho, ale tentokrát vánočně. Myslím, že každý má nějakou knížku, kterou četl či stále čte o vánocích. Já měla dvě. Tuhle, která je plná krásných příběhu s kačerama, Mickeym, Chipam a Dalem, Strýčkem Skrblíkem. Kromě normálně psaných příběhu jsou tam i komiksy. A já, když ji teď otevřu, vidím Vánoce, stromeček, světýlka v pokojíčku. 

Menší ukázka:
,,Jsem duch příštích vánoc", slavnostním hlasem pronesl duch. Skrblík už si na své strašidelní návstěvníky trochu zvykl,ale teď se ze samé hrůzy vyšplhal na sloupek postele.


A ta druhá vánoční oblíbená  byla...



Veselé Vánoce / ??

Rok vydání: 1993 / ilustrace: ??

Tahle knížka byla úplně ta první, kterou jsem přečetla celou sama. Dostala jsme ji na vánoce, byla jsem v první třídě. Má hodně, opravdu hodně velká písmena, krásné vánoční ilustrace. Ano vím, je tam Santa Claus a my jsme Češi máme Ježíška, ale pro mě to tenkrát byl jeden a tentýž pán. Ilustrace mě prostě uchvacovaly, krb, komíny, soby, děti čekající na dárky, husa díky, které sněží. Četla jsem ji každý rok a teď, když tu na ni koukám, úplně to na mě dýchá atmosférou vánoc, zvlášť dnes, když je chladno a zataženo, před sebou mám teplý čaj a sedím tu ve svetru ač je léto.

Menší ukázka:
Paní Mackovou našli u krbu. ,,Pojďte dál," řekla. ,,Je pěkná zima, asi bude sněžit. " Žádné sněžení nebude, " řekl Petřík. ,,Nebude sněžit, dokud Paní Husa nenajde svůj pytel s peřím," řekla Janička.



Harry Potter a Kámen Mudrců /  J.K. Rowling

Rok vydání: 2002 / ilustrace: Galina Miklínová

Jak se ze mě stal Potterholic? Snadno a ryhle. To mi takhle kamarádka přinese na půjčení knížku, že je naprosto senzační. Její chválení Harryho do nebes, ze mě dělá skeptika, jelikož to zní jako hodně dětský příběh a já už prostě zas tak malá nebyla.
No, ale byla sobota a já neměla co dělat, ráno jsem ji otevřela a zavřela až večer, přečetla jsem ji na jeden zátah, šla jsem maximálně na záchod. zamilovala jsem se a miluji ho do těď, četla jsme ho tolikrát, viděla jsme ho xkrát, slyšela jsem audio knihu snad 100x. Stála jsem frontu na další díly. 
Na vánoce, když smažím kapra mi z něj čte dcera a celý rok se na to těším. 
Always

Menší ukázka: 
Vážený pane Pottere, s potěšením Vám oznamujeme, že ve Škole čar a kouzel v Bradavicích počítáme se studijním místem pro Vás.


A co vy, jaké jsou vaše vzpomínkové knihy? Já jich ještě pár mám, bohužel už je nemám fyzicky, ale pokusím se je sehnat. A až je seženu, tak vám je ukážu. Jen už teď prozradím, že jedna voní po sýru a horách.







                                                                                                                                                                                                                                              









4 komentáře:

  1. Krásné..Úplně mám chuť si ty naše společné knihy( a ze jich je docela dost) zase přečíst..Jen je teda mít..:-( Krásný článek a nádherné fotky..❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já se do pár začetla, proto mi to ták trvalo. Jsem se přitom listování úplně zasekla :D Moc děkuju :)

      Vymazat
  2. Moc hezký kouzelný článek! Myslím, že až budu příště u rodičů, pustím se do pátrání po Zahrade, Mumincich a Medvídkovi Pú, hned jsem na ně dostala chuť!
    Zahradu jsme dokonce měli na gramofonové desce a později kazetě, takže spoustu tech krásných hlášek mám ještě teď v nějakém šuplíku v mé paměti uložených...

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezký kouzelný článek! Myslím, že až budu příště u rodičů, pustím se do pátrání po Zahrade, Mumincich a Medvídkovi Pú, hned jsem na ně dostala chuť!
    Zahradu jsme dokonce měli na gramofonové desce a později kazetě, takže spoustu tech krásných hlášek mám ještě teď v nějakém šuplíku v mé paměti uložených...

    OdpovědětVymazat