Bez šance / Neal Shusterman

Anotace:

Fascinující a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je, ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti nebo ho pošlou ROZPOJIT. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci nebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají. 



Druhá občanská válka byla, kvůli neshodám o potratu, zdolána přes reprodukční práva. A to zákonem, že život je nedotknutelný od početí až do věku třinácti let. Po té až do osmnácti let, se může rodič rozhodnout, zda učiní zpětný potrat, takzvané rozpojení, kdy je zachována duše v částech těla, které slouží k transplantaci a je jedno jestli je to vaše oko, pravý mozkový lalok nebo plíce co má astma.
Rozpojencem se může stát každé dítě, ale bývají to hlavně problémové děti, děti z domova tzv.   Stá-Do, které nevynikají v určitém oboru, který si vybrali a stát je musí poslat na rozpojení aby uvolnili místo dalším dětem. Po tom jsou tu výjimečné děti nebo aspoň jim to bylo vtloukáno, že jsou výjimeční, říká se jim Desátci a jsou k rozpojení určeni, jsou něco jako daň za více dětí v rodině a věří, že tenhle osud jim dal Bůh, taky se s nimi jinak zachází než s klasickým rozpojencem. 
Connor, Risa a Lev, tří děti přesně z těchto důvodu určeni k rozpojení, kteří se nešťastnou náhodou setkali. Jiná minulost, stejné osudy.


Příběh je psaný celkem svižně, kapitoly jsou psané formou střídání postav z jejich pohledu, často co dělají právě v tu stejnou dobu. V knize potkáte jak kladné tak i záporné postavy, dozvíte se co znamená například, když jste čapnutí (ne, neznamená to, že vás chytili) a jak probíhá samotný akt rozpojování. Podařilo se jim utéct nebo byli rozpojeni a byli v tom celou dobu spolu? 
Já bych knihu doporučila cílové skupině, které je určená, a to young adult. Neříkám, že si nenajde svoje příznivce i mimo cílovou skupinu, já od ní jen čekala víc. Jak to říct, víc krve a akce. 
Podle mě kdyby se z knihy udělal sci-fi thriller pro dospěláky bylo by to bomba. Taky vám po přečtení zůstane kupa otázek, ale je to první díl ze série, odpovědi se dozvíme snad později. 
Právě kvuli nim si určitě přečtu i další díly. 
Jako young adult dystopie splňuje kniha co má. Obálka se Knižímu klubu povedla ač se mi nejdřív nelíbila, ale na živo je skvělá a přesně vystihuje rozpojení.

Ukázka:


Pro vaši pohodu a klid mysli je možno vybírat z pestré škály sklizňových táborů. Každé zařízení je v soukromých rukou, má státní licenci a je federálně financováno dolary z vašich daní. Ať už si vyberete kterékoliv místo, můžete si být jistí, že náš kvalifikovaný personál poskytne vašemu rozpojenci při přechodu do rozděleného stavu tu nejlepší možnou péči.
(Příručka o rozpojování pro rodiče) 

Moje hodnocení:

                     70%

Žádné komentáře:

Okomentovat