Červený vrch / Jamie McGuire

Červený vrch / Jamie McGuire

JAK SE ZACHOVAT, KDYŽ TEN, PRO KOHO BYSTE POLOŽILI ŽIVOT, VÁM O NĚJ ZAČNE USILOVAT?


Anotace: (stručneji)

Scarlet je rozvedená matka dvou dcer. Pracuje jako rentgenová laborantka v nemocnici. Je pátek a její dcery jsou se svým otcem. Do nemocnice přiváží pokousanou a vyhublou dívku, její rentgenový snímek ukazuje to, o čem se už pár dnů v lékařských kruzích hovoří. Z Evropy se šíří záhadný virus a svět je zachvácen pandemii.
Virus se projevuje nesnesitelnou bolestí břicha a úbytkem váhy, po té následuje smrt. Ale mrtví ožívají. A hledají čím by ukojili svůj hlad. Vábí je lidské maso. Lidstvo je v ohrožení. Scarlet se upne k tomu aby se dostala ke svým dcerám a zachránila je. Musí je převést na jediné bezpečné místo, které zná. Na ranč Červený vrch.



Zombie Walk 2015 Southend on Sea UK
Foto: Quacker's messy life
Je pátek a díky německému vědci nastal "konec" světa. Všude jsou zombie jak z hollywoodského filmu. Nechcete věřit svým očím. Sirény, vojáci co střílí do aut s rodinami, zombie napadající lidi, panika. To vše Jamie McGuire v knize popisuje naprosto dokonale, máte pocit, že musíte taky popadnout rodinu a utéct nebo se alespoň zabarikádovat ve sklepě. O samotné pandemii, jak a proč vznikla, se zas tak úplně moc z knihy nedozvíme, je tam o tom zmínka jen okrajově. Bohužel jak už to tak bývá u tohoto žánru, nám to musí stačit.
V příběhu jde hlavně o postavu Scarlet, matku, která se snaží dostat ke svým dcerám. Scarlet dříve uklízela ranč jednoho z doktorů z nemocnice, kde pracovala. Ranč na odlehlém místě, dokonalém pro ukrýt. Tam bude mít namířeno. Kromě ní se v příběhu setkáváme s dalšími hlavními postavami, Nathanem a jeho dcerou Zoe, ale taky s Mirandou, která jede se svoji sestrou Ashley a jejich partnery ke svému otci. Kapitoly jsou psané v první osobě a hlavní hrdinové se v nich střídají. Než se jejich osudy postupně protknou. Všichni při své cestě do bezpečí zažijí strach, ztrátu, zoufalství. A je v bezpečí vlastně bezpečno? Najde Scarlet svoje dcery? Co vše je člověk schopný udělat pro přežití a záchranu svých blízkých? Je zombie virus jediné nebezpečí?



Červený vrch je ta pravá kniha pro fanoušky zombie a post-apokalyptických knih či filmů. Možná díky menším románkům se kniha bude líbit více ženám. Ale rozhodně to není žádný sladký příběh, naopak. Opravdu je to kniha, kde jde o život. Při čtení máte chuť říct: "Nechoďte tam, rychle držte ty dveře!" Jamie McGuire se ukázala jako skvělá vypravěčka, která umí popsat napětí a akci. Při čtení budete s postavami cítit jejich strach a zoufalství, budete mít zatajený dech a někdy i slzy na krajíčku.



Ukázka: 
Byli jsme po větru a tlející mrtvoly bylo snadné cítit, jak se blížily. Tentokrát byl však zápach mimořádně ohavný
Nejprve jsem se domnívala, že je to tím, že se blíží nejparnější část léta, ale pak jsem je uviděla.


Nakladatelství: Fortuna Libri                                  Moje hodnocení:  80%
Žánr: Horory, Scif-fi, fantasy          
Počet stran: 324
Originální název: Red Hill


Za foto Zombie děkuji statečné blogerce z Quacker's messy life , která se pro fotku vrhla do Zombie pochodu.





8 komentářů:

  1. Prý statečné :D všichni byli míň vyděšení než já :D. Jinak knížku tedy odkládam na neurčito :D Po Resetu a Karanténě bych to nedala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Ale tohle by se ti líbilo :D té romantiky tam není moc :D

      Vymazat
  2. Knihu jsem přečetla přednedávnem a moc se mi líbila :) Určitě doporučuju pro ty, kdo se rozhodují si jí přečíst.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to zajímavě.. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha byla můj úplně první recenzní výtisk a od té doby, co jsem ji přečetla, Jamie naprosto miluji :3 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě od Jamie lákala jen tahle knížka a teď přemýšlím, jestli nezkusím pak i ty další její :D

      Vymazat