Dvůr trnů a růží / Sarah J. Maas

Dvůr trnů a růží 

Sarah J. Maas


Anotace:
Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu.
Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.

Úžasný a mrazivý příběh na motivy Krásky a zvířete.





Autorku Sarah J. Maas můžete znát díky její úspěšné sérii Skleněný trůn, kterou napsala, když ji bylo teprve šestnáct let, a je prodávaná ve třiadvaceti jazycích. 
Dvůr trnů a růží je její druhou knižní sérií a díky jejím prvním dvěma dílům neméně známou. 

Feyre žije v Říši smrtelníků a je jednou ze tří dcer dříve bohatého obchodníka, který o vše přišel a kterého navíc zmrzačili naštvaní věřitelé.
Matka zemřela, když byla Feyre ještě dítě, přesto na matčině smrtelné posteli slíbila, že se o svého otce a sestry Nestu s Elain postará. 
Den co den chodila Feyre do lesů lovit, aby měli co jíst a neumřeli hlady. Jednou v mrazivé zimě, kdy nemohla najít dlouho žádnou zvěř a maso už docházelo, zahlédla laň. Bohužel si ji jako svoji kořist vyhlédl i obrovský vlk. Musí vlka zabít, kdyby to neudělala, o tu laň by přišla. Feyra díky velikosti vlka tušila, že se jedná o vílu (vznešenou vílu žijící za zdí, která odděluje Říši smrtelníků od území Prythianu) a věděla, že vílu zabije jedině dřevo z jasanu. Jeden z jejích šípů.

KDO HO ZABIL?!

Jak už víme z anotace, byla Feyra za svůj čin odvlečena netvorem. Musí žít za zdí, kam se žádný smrtelník ani neodváží. A tady nám začíná hlavní příběh plný magie, nadpřirozených bytostí, krutosti, lásky, děsu a boje o život. 

Kniha je psaná z pohledu Feyre. Část knihy si kladete otázky: Proč? a Jakto,že? a zase Proč? Ale nebojte, všechny vaše proč budou ve správnou dobu zodpovězeny, a to víc než uspokojivě! 
Dvůr trnů a růží je přesně ten typ knihy, kde si oblíbíte postavy natolik, že se stanete jejich fanoušky. Já si třeba nejvíce oblíbila vedlejší postavy, i když už vím, že jedna z nich bude v druhém díle jednou z hlavních. Ale například samotná hlavní hrdinka Feyre mi dost často lezla svoji povahou na nervy, na druhou stranu se mi líbilo, že i když se jedná o young adult fantasy je tu hrdinka konečně trochu starší (19 let). Nebezpečí a sex ji tu není vůbec cizí. 
A tady bych rovnou navázala mojí připomínkou, kniha je doporučována dětem od 12 let. Jako máma říkám, že si teda rozhodně nemyslím, že by ji měly číst děti od tohoto věku. Teď budu znít jako nějaká puritánka, ale říkám tak 14-15 let nejdříve. Což je vlastně moje jediná výtka ke knize. No a ještě to, že je to paperback, kniha je celkem tlustá, má 440 stran a paperback dostal při čtení dost zabrat.

Závěrem bych chtěla říct, že je to naprosto fantastický příběh, dokonale napsaný retelling na Krásku a zvíře. Při čtení se zasmějete, vyděsíte, pocítíte napětí, budete nenávidět i milovat. Vřele ji doporučuji fanouškům fantasy, young adult a pohádek, které nejsou tak úplně pro děti. 
Autorka má v plánu celkem osm dílů, v originále vyjde letos třetí díl a u nás vyjde v překladu druhý díl s názvem Dvůr mlhy a hněvu.
Představa, že mám před sebou ještě sedm dílů, mi připomíná časy, kdy jsem čekala na každý nový díl Harryho Pottera. Těch dalších sedm dílu budu rozhodně číst, chci totiž poznat celý Prythian a hlavně Noční dvůr! 


ZŮSTAŇ S VLADAŘEM

Ukázka: 
,,Vzala mi křídla," naříkal chlapec. ,,Vzala mi křídla," opakoval a svíral kraj stolu modrými, jak větévky tenkými prsty. Tamlin tiše, bez slova zamručel - tak něžný zvuk jsem od něj ještě nikdy nezaslechla -  zvedl kus plátna a namočil ho do vody. Zaujala jsem místo u stolu naproti Tamlinovi a prudce jsem vydechla, když jsem uviděla chlapcovy rány. 
Ať byla záhadná ona kdokoli, křídla mu prostě nevzala. Utrhla je.

Nakladatelství: Cooboo
Originální název: A Court of Thorns and Roses
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 440
Rok cz vydání: 2016


Moje hodnocení:  98%






11 komentářů:

  1. Super recenze opet jsi me nalakala tu musim mit❤️

    OdpovědětVymazat
  2. Díky :) Jsem ráda, že jsem tě nalákala, tobě se bude určitě líbit ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Recenzi jsem jen prolétla a přečetla hlavně závěr, protože jsem knihu ještě nečetla a i když jsem měla očekávání velká, po Tvých nadšených dojmech mám třikrát větší! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja schválně ani nic neprozradila, jen tak nejak co se vi z anotace, právě nechci nikoho připravit o to co se tam děje:) To jsem ráda, já od ní měla velký očekávání a část knihy jsem si říkala hm, proč tohle a proč takto, to je divný.. Ale pak to bylo velky wow :D Až ji přečteš tak mi napiš co na ni říkáš :)

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhodně si knihu přidávám do seznamu "chci číst" :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem ráda, že se ti líbila a souhlasím s tím věkem.

    OdpovědětVymazat
  7. Na túto knihu sa chystám už dlho, všetci o nej všade hovoria, takmer každý odporúča a ja si ju chcem naozaj prečítať :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš si ji přečíst! Já ji miluju a nemůžu se dočkat dalšího dílu :D

      Vymazat
  8. Knihu miluju! Zrovna čtu díl třetí v aj. A když čtu ten konec, že utorka ma v plánu 8 dílu jsem nesmírně št'astná a doufám, že hloubka a kvalita knih neklesne <3 Zrovna na ni píšu recenti na můj blog, který se snažím rozjet a téma filmy, seriály a knihy

    http://holcici-svet-cool.blog.cz/

    OdpovědětVymazat