Tajemství hřbitova Cross Bones / Kate Rhodes

Tajemství hřbitova Cross Bones


RAY A MARIE BENSONOVI MUČILI A ZAVARAŽDILI 13 ŽEN, NEŽ BYLI DOPADENI.

Anotace:
Alice Quentin je psycholožka s bolestnou rodinnou minulostí, ale je chytrá, schopná, má dobrou práci a hezkého přítele. Nyní má napsat posudek na vraha, který bude propuštěn z vězení. Vrcholem jejich dnů jsou bežecké výlety Londýnem, při kterých zapomene na komplikované vztahy se svou matkou a bratrem a soustředí se jen na svůj dech. Dokud nenarazí na mrtvolu u bývalého hřbitova pro prostitutky Crossbones Yard. (Zbytek anotace najdete zde.)


Autorka Kate Rhodes napsala sérii detektivek s Alici Quentinovou a kniha Tajemství hřbitova Cross Bones je prvním dílem a zatím jediným, který u nás vyšel z produkce nakladatelství Knihy OmegaKate Rhodes se na svoje knihy pečlivě připravuje, zkoumá skutečné příběhy a postupy forenzních psychologů, navštívila i věznice, pitevnu a psychiatrické léčebny.

CROSSBONES YARD

TOTO JE ÚZEMÍ HŘBITOVA CROSSBONES, OD STŘEDOVĚKU DO 50. LET 19. STOLETÍ ZDE BYLO POHŘBENO VÍCE NEŽ TISÍC PROSTITUTEK. V ROCE  1994 BYL HŘBITOV ČÁSTEČNĚ VYKLIZEN, ABY UVOLNIL MÍSTO ELEKTRÁRNĚ URČENÉ PRO PROVOZ LONDÝNSKÉHO METRA. MÍSTNÍ OBYVATELÉ SE VŠAK PROTI TOMUTO ROZHODNUTÍ POSTAVILI A PROSTŘEDNICTVÍM PETIC NADÁLE USILUJÍ O TO, ABY SOUTHWARSKÁ MĚSTSKÁ RADA NA MÍSTĚ ZŘÍDILA PAMĚTNÍ ZAHRADU S CÍLEM UCTÍT ŽIVOTY ZDE POCHOVANÝCH.


Alice má pro policii napsat posudek na vraha Morrise Claye, který se před společností chová jako blázen a tudíž dle soudu nenese zodpovědnost za spáchanou vraždu. Kromě spáchané kruté vraždy je taky známým dopadených sériových vrahu Raye a Marie Bensonových, kteří mučili a zabíjeli bezbranné ženy. Je Morris Clay hrozbou? 
Po rozhodnutí soudu na základě napsaného posudku, se objeví první mrtvá dívka, kterou najde právě Alice poblíž jejího domova při jednom z jejích nočních běhů. Bude v ohrožení i samotná Alice?

Kromě Alice se v příběh setkáme s kupou dalších postav, jednou z nich je Alicin bratr Will. Ten žije v dodávce, bere drogy a není na tom po psychické stránce zrovna nejlépe. Já jsem si hodně oblíbila jejich nejlepší kamarádku Lolu. Musím autorce pochválit charaktery postav, ty jsou dle mě opravdu propracované a věříte jim každé slovo. Jediná postava, která mě trochu rozčilovala, byla právě psycholožka Alice, strašně riskovala a vám to drásá nervy, stejně jako když se díváte v televizi na horor a nechápete, proč do toho sklepa lezou! Kniha je plná napětí a zvratů, avšak pečlivý čtenář je schopný "padoucha" odhalit o něco dříve, ale i přesto čtete dál a chcete vědět proč či jak. 

Závěrem: 
Ač se dle ukázky níže může zdát, že bude kniha drsnějšího rázu a plná krve, tak tomu tak není. Což ji na mém hodnocení trochu ubralo. 
Proto bych knihu doporučila milovníkům napětí, kteří nepotřebují drsné popisy mučení a potoky krve. Tuhle knihu přečtete jedním dechem.
Chtěla bych pochválit grafické zpracování knihy, je úžasně temná a černá stužková záložka je jako třešnička na dortu. Co ale knize vytknu a příběh za to nemůže, tudíž se to v mém hodnocení neodráží, jsou časté překlepy, ty trochu kazí dojem ze čtení.


Ukázka: 
Zhluboka jsem se nadechla. Když jsem rozepnula stříbrný vak s mrtvolou, uvolnil se oblak ledové kondenzace a hořký zápach formaldehydu. Té dívce bych tipovala tak sedmnáct let, možná méně. Na její tváři nebyly žádné vrásky; z jejich odbarvených blond vlasů vybíhaly hnědé pramínky. Byla tak hubená, že bych mohla spočítat každé její žebro. Člověk nepotřeboval titul z patologie, aby mu došlo, jak zemřela. Byla pořezaná na krku; rána byla tak hluboká, že byla vidět zpřetrhaná průdušnice a hrtan. Chvíly jsem zírala na šedou podlahu márnice a snažila se v sobě udržet svoji chemickou snídani. V kůži té dívky byly vyřezány stovky malých, ale hlubokých křížků: na prsou, trupu i vnitřní straně stehen. Mohla jsem jen doufat, že jí je tam vrah vyřezal až po smrti.


Nakladatelství: Knihy Omega
Originální název: Crossbones Yard
Žánr: krimi
Počet stran: 312
Rok cz vydání: 2017                                                         
Moje hodnocení: 75%

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji eshopu Knihy Dobrovský,
knihu Tajemství hřbitova Cross Bones najdete zde.



2 komentáře:

  1. Tak to vypadá dobře :) Jen škoda, že už těch sérií mám plný seznam. Snad se k této taky někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat