Dokonalé ticho / Rosamund Lupton (recenzní výtisk)

Dokonalé ticho / R. Lupton

OSMDESÁT TISÍC ČTVEREČNÍCH MIL NICOTY!



Anotace:
24. listopadu se Angličanka Yasmin s desetiletou dcerou Ruby vydají na cestu přes severní Aljašku. Pátrají po Rubyině otci Mattovi, který se při katastrofálním požáru inuitské vesnice ztratil v polární divočině. S každou další mrazivou mílí se hrouží stále hlouběji do nekonečné polární noci. A Ruby, která je od narození úplně hluchá, musí čelit temnotě, v níž se nemůže dát vést ani zrakem. Nehodlá milovaného otce opustit za žádnou cenu. Avšak zima je svírá v ledových spárech stále pevněji... A kdosi ve tmě je sleduje.





Od autorky Rosamund Lupton je to třetí kniha, která u nás vyšla. Všechny je najdete zde. Já se přiznám, že to byla první kniha, kterou jsem od ní četla. Zaujala mne anotace a hlavně místo, kde se děj odehrává. Mrazivá Aljaška uprostřed polární noci.

Kniha je převážně psaná z pohledu Yasmin a její hluché dcery. A ač je kniha depresivní, mrazivá, psychologická a napínavá, tak je zároveň díky kapitolám z pohledu desetileté hluché Ruby svým způsobem i milá.

Při čtení vám bude zima, bude vám běhat mráz po zádech. Číst si totiž o klesání teploty do mínus čtyřiceti stupňů není jen tak. Navíc představa nekončící tmy, pro Ruby i ticha.



,,... NEROSTOU ANI STROMY, KTERÉ BY MOHLY VÍTR ZASTAVIT. HONÍ SE TAM BOUŘKY - HOTOVÉ PEKLO. OSMDESÁT TISÍC ČTVEREČNÍCH MIL NICOTY!"


Matt, manžel Yasmin, je filmař, který na Aljašce už pár měsíců natáčí zdejší zvěř. Žije ve vesničce jménem Anaktue. Jednoho dne za ním Yasmin i s jejich hluchou dcerou Ruby letí. Než se ovšem dostanou do Anaktue, policie Yasmin sdělí, že se stala ve vesnici katastrofa a její manžel Matt je dle všeho mrtvý. Yasmin tomu odmítá uvěřit a vydá se Matta i s Ruby hledat. A tady začíná nebezpečná cesta plná mrazu, napětí, odvahy, strachu, pronásledování, tmy a ticha uprostřed polární noci.

VYSTAVIT DCERU NEBEZPEČÍ A HLEDAT MANŽELA, KTERÝ JE NEJSPÍŠE MRTVÍ? 

Při čtení máte pocit, že jste s Yasmin a Ruby na cestě, že je vám zima, vidíte tu noc. Bojíte se arktické bouře o síle hurikánu. Ale taky se dozvíte spoustu zajímavostí, například jak je možné vidět tři měsíce, jak žijí pižmoni nebo jak se chránit před mrazem. Naučíte se pár znakových slov sice anglických a amerických, ale i to se může někdy hodit.


Ukázka: 
Mamka vytahuje z našich kufrů všechno šatstvo a my se do něj oblékáme. Začínáme tím, co je nejpřiléhavější a navrch si oblékáme věci volnějšího střihu. Nejhůř to jde přes paže a mamka mi pomáhá natahovat jedny rukávy přes druhé, ačkoliv nemůže pořádně používat levou ruku, kterou jí popálil led.

Já knihu doporučuji každému, kdo má rád psychologické romány, temno, cestování, zajímavosti a napětí. 

Nakladateství: Ikar
Žánr: Romány
Počet stran: 344
Originální název: The Quality of Silence  
Moje hodnocení: 90%

Aljaška je můj sen a já moc děkuji portálu Dobré knihy.cz za poskytnutí knihy k recenzi, díky tomu jsem si mohla o ní alespoň číst.




16 komentářů:

  1. Kniha vyzerá veľmi zaujímavo, možno si ju neskôr nájdem. :)
    Skvelá recenzia a máš úžasné fotky. Veľmi vydarené zábery.

    OdpovědětVymazat
  2. Dneska už jsem na ní narazila podruhé. Vypadá to jako skvělá knížka na dlouhé zimní večery.
    Krásné fotky. :)

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když už po druhé, tak je to jasnej osud :D
      Děkuju :)

      Vymazat
  3. Tuto knihu jsem už viděla, ale nikdy mě moc nelákalo si přečíst o čem je. Díky tobě jsem zjistila, že by se mi to mohlo líbit a tímto ti děkuji za recenzi. Skvělá recenze a nádherné fotky (jako vždy). Měj se krásně. :D
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to jsem ráda, já myslím, že by se ti líbila :) A děkuju :)

      Vymazat
  4. Už ji mám napsanou, hodně mě zaujala na jednom blogu.
    Nicméně recenze je paráda!! A fotky, Wau :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  5. Od autorky jsem ty dvě předešlé knihy už přečetla a moc se mi líbily. Hlavně V plamenech, tu mám v hlavě ještě po víc jak půl roce. Takže na tuhle se taky chystám a hrozně se na ni těším. Díky tvé recenzi ještě víc, skvěle napsané :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kniha mě nesmírně láká, tak snad se ní brzy propracuji... :) Hezká recenze, měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To: časem se propracovat znám :D Knih je moc a člověk se che vrhnout na jednu a objeví se dvě jiný :D

      Vymazat
  7. O knize jsem až do přečtení tvé recenze vůbec netušila. Ale velmi mě zaujala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, vážně ji doporučuju a všema deseti :)

      Vymazat
  8. Leží vedle mě a už se na ni klepu! No a po tvém článku jdu rovnou na ni. :)

    www.fakynn.blog.cz

    OdpovědětVymazat