Dvůr mlhy a hněvu / Sarah J. Maas

Dvůr mlhy a hněvu

AMARANTHA BYLA TEPRVE ZAČÁTEK
(upozornění: obsahuje spoilery z prvního dílu série, recenze na něj je zde.)

Anotace:
Feyre přežila střet s Amaranthou a vrátila se na Jarní dvůr. Avšak ani zde nemá klidu, protože ji neustále pronásledují vzpomínky a to, co musela udělat, aby osvobodila Tamlina a jeho lid.
A stejně tak nemůže zapomenout ani na smlouvu s Rhysandem, s kterým má strávit jeden týden v měsíci. Ač je nyní vznešenou vílou, srdce má stále lidské. A navíc si postupně uvědomuje, že na obzoru se objevuje ještě mnohem větší zlo, než jaké kdy zažila. A zatímco se snaží vyznat v zákrutech vílího života, zjišťuje, že její role zachránkyně ještě neskončila. Avšak dokáže se vyrovnat s nebezpečím, které se k ní blíží?




Americká autorka Sarah J. Maas je po celém světě známá jako autorka momentálně nejprodávanější fantasy série knih Skleněný trůn. Série byla přeložena do více než 23 jazyků. Poslední šestý díl vyjde v roce 2018. 

Dvůr trnů a růží je její druhá knižní série, kterou vydává. Dvůr mlhy a hněvu je druhým dílem. Třetího se fanoušci dočkají už 2. května v originále a bude se jmenovat A Court of wings and ruin. Dle informací na webu autorky jsou Dvory v plánu jako trilogie, přičemž ze stejného světa vydá ještě jednu novelu a tři knihy jako novou trilogii. Od roku 2012 vydala zatím šest knih a 5 novel, k tomu tento rok vyjdou ještě další dvě knihy. Již zmíněný 3. díl ze série Dvorů a 5. díl série Skleněný trůn. Všechny knihy u nás vydává nakladatelství Cooboo.

DOBRO, ZLO A ŠÍLENSTVÍ; TMA, SVĚTLO A CHAOS.





Jsou to tři měsíce od té doby, co Feyre Amaranthinou rukou zemřela a poté byla díky vladařům všech sedmi Dvorů navrácena do života. Nyní je z ní Vznešená víla a žije na Jarním dvoře spolu s Tamlinem, kterého zachránila. 
Feyre noc co noc trápí noční můry o vězení pod Horou. A přestože je na Jarním dvoře s milujícím Tamlinem, chřadne a trpí, ale všímá si toho někdo? Jejím úkolem je nyní pořádat večírky a být zavřená v jejich domě. Navíc ji trápí dohoda, kterou uzavřela s Rhysandem, Vladařem Nočního dvora, výměnou za jeho pomoc slíbila strávit v každém měsíci jeden týden u něj na Nočním Dvoře bez ohledu na Tamlina. 
Tento slib je pojí poutem, tetováním na její levé ruce (oko v dlani, které vypadá, že ji sleduje).
Tři měsíce a Rhysand se stále neukázal, co chystá? 

Jednoho dne, když je Feyře nejhůř a vnitřně volá a prosí o pomoc, kohokoliv! Se její přání vyplní...




,,NA HVĚZDY, KTERÉ NASLOUCHAJÍ, A NA SNY, KTERÉ SE PLNÍ."

První díl byl retellingem na příběh Krásky a zvířete, ale ze známého příběhu v tom moc nenajdete. Druhý díl jde svým vlastním směrem a je plný otázek a odpovědí, smutku, nenávisti, krásy, tajemství, lásky, války a boje o život. Seznámíte se spoustou nových postav i míst a pravou povahou starých známých. O prvním díle jsem napsala, že se při něm zasmějete, vyděsíte, budete nenávidět i milovat. Tenhle díl vás emočně roztrhá na kusy. Sarah J. Maas umí příběh neuvěřitelně vygradovat. Když už si myslíte, že se mohlo stát vše, zasadí vám ránu a pak další a další. Její popisy a styl psaní jsou neuvěřitelně čtivé, 664 stran vám uteče před očima, ani nevíte jak. Cítíte vše, co cítí postavy, budete mít husí kůži i slzy v očích. Na závěr bych chtěla upozornit, že ač se jedná o fantasy a první díl byl doporučený od 12 let (už tenkrát jsem měla výtky), tak teď rozhodně není kniha určena dětem. Obsahuje podrobné erotické scény.

Žádné zrůdy. Žádná temnota. Ani náznak strachu či zoufalství. Toto místo bylo nedotčené.

ZDI MĚSTA ZA PĚT TISÍC LET NIKDO NEPROLOMIL

Ukázka:
,,Vítej u mě doma," řekl Rhysand. Tam venku se rozkládalo město - celý svět. Ranní slunce proudilo dovnitř okny lemujícími přední část domu. Ozdobné a vyřezávané dřevěné dveře přede mnou byly vykládané matným sklem, skrz které se dalo nahlédnout do malé předsíně a k pevně zavřeným dveřím hlavního vchodu, za nimiž čekalo neznámé město.
Pomyšlení na to, že bych tam měla vkročit, mezi davy, které mě budou probodávat pohledy, a spatřím zkázu, kterou tu Amarantha způsobila... Na hruď mi dolehla obrovská tíha. Doteď jsem se nedokázala soustředit dost na to, abych mu tu otázku položila, a na okamžik jsem zaváhala, jestli není chyba se ptát. ,,Co je to za místo?"


VÁLKA VYŽADUJE OBĚTI



Nakladatelství: Cooboo
Originální název: A COURT OF MIST AND FURY
Žánr: fantasy
Počet stran: 664
Rok cz vydání: 2017

Moje hodnocení: Na tohle mi 100% nestačí, je to nejlepší z fantasy knih, co jsem kdy četla, jestli tuhle knihu někdy někdo překoná, bude to jen autorka sama. 
S hrstkou knižních blogerů, už spřádáme teorie, co se bude dít v třetím díle, ale věřím, že jsme všichni vedle a Sarah J. Maas nám opět vytře zrak. Nevydržela jsem stejně jako mnoho dalších čekat na český překlad a třetí díl objednala v originále v předprodeji. Už aby byl doma...

20 komentářů:

  1. Super článek, se kterým nemohu více než jen souhlas a kývat hlavou! Není co dodat, maximálně... Krásně fotky! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda,
      že nás nadšenců je tolik <3
      hlavně ať už máme další díl :D

      Vymazat
  2. Jelikož bylo na začátku článku upozornění, že obsahuje spoilery z prvního dílu, který jsem ještě nečetla, ale chci si ho přečíst, článek číst nebudu. Ale musím ti pochválit ty nádherné fotky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, dala jsem k upozornění i odkaz na recenzi na první díl :)
      Dvojka, jedničku naprosto předčila nad všechna očekávání.
      Moc díky :)

      Vymazat
  3. Další nadšená recenze, já se tak strašně těším až se do ní budu moct také začíst.
    Máš to moc pěkně napsané a nafocené.

    OdpovědětVymazat
  4. A ja stale nemam slov.. Recenze se Ti jako vzdy povedla a fotky ach❤️
    📘➡️🔝🔝🔝❤️

    OdpovědětVymazat
  5. Moc povedená recenze i fotky :) Na knihu se hodně těším, plánuji si ji nadělit příští týden za zkoušku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jěě děkuju :) Tak snad se ti líbila. Odepisuju krapet opožděně :D

      Vymazat
  6. To už je asi třetí recenze na ACOMAF, kterou dneska čtu, a musím říct, že mu možná přece jen dám šanci, i když mě první díl nijak nenadchl ;)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotky i recenze :) První díl byl bombový, vážně mě moc mile překvapil a tak se moc těším, až se pustím i do pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Doufám, že z dalších dílů budeš nadšená. Oba jsou skvělý

      Vymazat
  8. Knihu mám moc ráda <3 Doporučuju ti přwčíst ságu Zavržený
    V prvním díle jsem se nepřestávala smát
    A třetí díl-Dvůr Křidel a Zkázy je poslední? Já někde četla, že autorka ma v plánu 8 dílů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Acowar je závěrečný díl trilogie Dvorů. Už ho mám i přečtený :) Autorka plánuje ještě tři samostatné knihy ze stejného světa. Už prozradila, že bude dokonce i kniha z období před trilogii Dvorů. A taky jsou v plánu dvě novely ze stejného světa. Zda potkáme nějaké postavy známé už z trilogie Dvorů se musíme nechat překvapit. Sérii Zavržený jsem rozprodala :D Nějak na ni nepřišla chuť.

      Vymazat
    2. To je mi líto že nebude pokračování 😭😭😭😭 sérii jsem si strašně zamilovala

      Vymazat