Dřív než ji najde / Michael Kardos

Dřív než ji najde

MUSÍ NAJÍT SVÉHO OTCE DŘÍV, 
NEŽ ON NAJDE JI


Anotace:
Obyvatelé poklidného městečka Silver Bay na pobřeží New Jersey ten příběh dobře znají: Jednoho nedělního večera v září roku 1991 uspořádal Ramsey Miller večírek pro sousedy a potom zavraždil svoji krásnou ženu a tříletou dceru.

Všichni se ale mýlí. Dcera unikla. Teď už jí bude osmnáct a má plné zuby života v utajení. Posledních patnáct let se v rámci programu na ochranu svědků pod jménem Melanie Denisonová skrývala v malém městě v Západní Virginii - její otec totiž nebyl nikdy dopaden.



Michael Kardos je americký spisovatel, který vyrostl na pobřeží New Jersey a je držitelem ocenění The Pushcart Prize za rok 2015.

MÁ BÍLÁ VELRYBO

Děj knihy začíná blogovým článkem umírajícího starce Arthura Goodala, který zasvětil svůj život nešťastné události 22. září 1991, kdy měl Ramsey Miller zavraždit svoji ženu Allison a dceru Meg. Pravda je ale úplně jinde. Dcera Meg zavražděna nebyla a celých patnáct let je skryta u své tety a strýce v rámci programu na ochranu svědků. Její otec totiž nikdy nebyl dopaden. Nyní se jmenuje Mellanie Denisonová a má už plné zuby skrývání. Navíc je těhotná a nechce pro své dítě stejný život v utajení. A proto se vydá zpět do Silver Bay, kde byla její matka zavražděna a hodlá najít svého otce dřív, než on najde ji.



ORBITÁLNÍ OSA


Kapitoly v knize se střídají, jednou jste s Mellanie v roce 2006 a jindy zase s Ramseym v roce 1991. Kromě těchto dvou postav najdeme v knize i kapitoly vyprávěné lidmi, kterých se ona událost týká. Nic není matoucí a vše do sebe zapadá. Taky se podíváme do úplného dětství Ramseyho, který neměl moc šťastný život a to nejlepší, co ho potkalo, byla právě jeho žena Allison a jejich dcera Meg. Takže otázka zní, proč ji zabil a je on tím vrahem? Všechno vypadá, že předem plánoval. Prodal svůj kamion, který ho živil. Uspořádal večírek pro všechny sousedy, které neměl rád.

ONA DNES VEČER UMŘE, VŠICHNI UMŘOU.

Najde Mellanie neboli Meg svého otce? Dozví se pravdu? Nic není takové, jaké se to zdá..

Já bych knihu rozhodně doporučila lidem, kterým se líbila Dívka ve vlaku (P. Hawkins), Zmizelá (G. Flynn) nebo Nezvěstná (R. Abbot).
Dřív než ji najde je čtivá kniha a chcete rozhodně vědět všechna proč či co. Pro mě osobně byla kniha méně napínavá, něž jsem čekala, já od thrilleru očekávám velké napětí a lapání po dechu. Kniha mi spíše připadala jako drama, ale čtivé a s povedeným koncem. Takže pokud nehledáte thriller, kde budete mít hrůzu v očích, je tahle kniha přesně pro vás.

Ukázka:
Pravidla na adrese Notress Pass č. 9 se utvářela s tím, jak se pro ně objevovaly důvody. 
První pravidlo: Nikomu neříkej, kde bydlíš. Později když se objevil internet, nikdy ani chvíli neuvažovali o tom, že by si ho nechali zapojit. Wayne a Kendra netušili vůbec nic o IP adresách. Prostě nechtěli, aby se jejich jména a adresy objevily v databázi, pokud to nebylo nezbytně nutné. Někdy třeba s dodavateli energii, to nutné bylo. Ale kdykoliv měli možnost volby, volili ne - ne kabelovce, ne internetu, ne novinám. Žádná průkazka do knihovny.

CHTĚLA BYCH MOC PODĚKOVAT NAKLADATELSTVÍ MYSTERY PRESS ZA POSKYTNUTÍ  E-KNIHY K RECENZI. 

Nakladatelství: Mystery Press
originální název: Before he finds her
Žánr: Román, thriller
Počet stran: 368
Rok cz vydání: 2017                                           
              Moje hodnocení: 75%



4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Na knihu jsem hodně zvědavá :) Zrovna dnes mi přišla, tak se těším až se pustím do čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Všechny zmíněné knihy miluji :D proto se mi Dříve než ji najde líbilo,ale i tak vytka ke knize byla. Závěr na muj vkus byl uz moc. Nápad skvělý ale pak finale trochi přehnané :/

    OdpovědětVymazat