Playground / Lars Kepler

Playground / Lars Kepler

CO SE STANE BĚHĚM TĚCH VZÁCNÝCH VTEŘIN, KDY SE ZASTAVÍ SRDCE?

Anotace:

Jasmin Pascalová-Andersonová má hodnost poručíká švédské armády. Během mise NATO v severním Kosovu se její jednotka ocitne v boji. Jasmin ztratí dva ze svých mužů a sama je těžce zraněna. Na celých čtyřicet vteřin se jí zastaví srdce, načež je znovu přivedena k životu. Po probuzení mluví o své zkušenosti z klinické smrti: byla převezena do tajemného přístavního města, které představuje přechod mezi životem a smrtí a panuje v něm krutý a nespravedlivý systém. Jasmin je za svých zážitků zmatená a rozrušená. Co se ji stalo během těch vzácných vteřin, kdy se ji zastavilo srdce? A jak se jí podařilo z města uniknout a vrátit se do života?




Lars Kepler je pseudonym, pod kterým píše švédská manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril.
Doposud vydali sérii pěti bestsellerových kriminálních románů.
První ze série, Hypnotizér, se dostal na filmová plátna. 


Nyní ale opustili od krimi a sepsali spolu mysteriózní thriller Playground, plný čínské architektury, posmrtného života, nedůvěry, ztrát, života i smrti. 
I když je to jiný Kepler, než na jakého jsme zvyklí, stále ho v některých pasážích poznáváme. O vraždy, násilí a napětí tu není nouze. 




PŘÍSTAVNÍ MĚSTO PLNÉ NÁSILÍ JE NEBEZPEČNÉ MÍSTO. A ZE VŠEHO NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ JE DĚTSKÉ HŘIŠTĚ.


Poručici Jasmin jednoho dne na misi zasáhne kulka a na čtyřicet vteřin se ji zastaví srdce. Po zástavě si vzpomíná na čínské přístavní město a mluví o posmrtném životě. Nikdo ji ale nevěří a sama je zmatená. 
Jednoho dne po autonehodě bude muset zachránit život osobě jí nejbližší. 
Potřebuje se vrátit zpět do přístavního města. O pomoc prosí svoji sestru lékařku Dianu, která ji má zastavit srdce. Po té začíná nejen boj o život, ale i o čas. V přístavním městě vládne nespravedlivý systém v čele se soudcem. Lid mezi životem a smrtí v přístavním městě napadá triáda a krade lidem, hlavně dětem, víza, která jim umožňují vrátit se zpět do života. Pro vízum udělají cokoliv.
Podaří se Jasmin zachránit svoji milovanou osobu a vrátit se do života? Koho potká v přístavním městě a je to vše skutečné? 
A proč zrovna čínské přístavní město? Září tam slunce? Jak rychle tam plyne čas?

Číst Playground byla příjemná změna. Ač je to severský thriller odehrávající se ve Stockholmu, tak vás přenáší do Číny, jejích tradic, jídla, architektury. Takže kromě švédských jmen tu najdete také například Tchinga nebo Wu Wanga. Ale nejen je, v přístavním městě se ocitnou i lidé z jiných zemí. Hlavní hrdinka Jasmin mi byla krapet nesympatická, ale kdo ví, jak bych se v její situaci chovala já. Konec knihy byl sice zdlouhavý, ale i přes to stále napínavý a čtivý.

Knihu doporučuji milovníkům thrilleru, co chtějí trochu změnu a nebojí se mysteriózních témat. 

Ukázka:
Žena podobná její matce nastoupila na rezavý vojenský člun. Na palubě vedle ní ležela dvě těla v krvavých hadrech. Červené lucerny s pohupovaly a jejich světlo se zrcadlilo na černé hladině jako jiskřící oheň. Jasmin si předchozí sen pamatovala jenom útržkovitě, ale pamatovala si, že ve městě byl nekontrolovatelný organizovaný zločin a že obyčejné lidi nemilosrdně okrádala a fyzicky napadala triáda.

Nakladateství: Host
Žánr: Mysteriózní, thriller
Počet stran: 440
Originální název: Playground


Moje hodnocení: 85%


4 komentáře:

  1. Náderná obálka. Jsem nadšená, že si nakladatelství dávají v poslední době obzvlášť záležet i na vzhledu knih. Thriller jsem si už dlouho nepřěčetla, je dost možný, že pokud mi v knihkupectví cvrnkne do nosu, tak si ho pořídím. Ale protazím mám jiné oblíbence na seznamu. Mimochodem, skvělá recenze, krásně se čte. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi obálkami to mám úplně stejně a chválím, že se teď hodně vydavatelství snaží a knihy vypadají poslední dobou úžasně :) Budu držet palce ať cvrnkne :D
      A děkuji :)

      Vymazat
  2. Tato knížka vypadá fakt dobře - aaaa, Švédsko!! :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt skvěla, bohužel jsou na ni dost odlišný názory. Buďto se lidem líbí hodně a nebo se nelíbí vůbec :D člověk od ní nesmí čekat Keplera, tak jak ho zná z dřívějších knih a prostě to brát jako mysteriózní žánr :D

      Vymazat