Farma / Tom Rob Smith

Anotace: 

Autor celosvětového a oceňovaného bestselleru 
Dítě číslo 44 se tentokrát ponořil do temných vod rodinného psychothrilleru.

Daniel je přesvědčen, že jeho rodiče si po odchodu z Londýna užívají klidný důchod na odlehlé farmě v matčině rodném Švédsku. A pak mu jednoho dne zatelefonuje otec. „Volám kvůli matce… Není v pořádku… Fantazíruje – vidí hrozné, hrozné věci.“ Daniel si okamžitě zarezervuje letenku do Švédska, když vtom má další hovor. „Tvůj otec s tebou už určitě mluvil,“ ozve se matčin hlas. „Všechno, co ti ten člověk řekl, je lež… Počkej na mě na Heathrow…“ Daniel je zničehonic nucen rozhodnout se, komu věřit. Matčinu tvrzení o děsivém zločinu, o spiknutí, na němž se podílí i jeho otec? Otcově přesvědčení o matčině duševní nemoci? Klíčem je příběh plný znepokojivých detailů a hlubokých tajemství z minulosti – navíc Daniel skrývá jedno čerstvé, současné…

Představte si, že vám zavolá táta a řekne, že je vaše máma nemocná, doslova se zblánila. Vzápětí vám,ale volá máma a říká, že nesmíte ničemu věřit a že letí za vámi.
Uvidíte ji po dlouhé době, jelikož se odstěhovali s otcem do její rodné země, Švédska.
Máma, která dříve byla upravená a krásná, je teď spíše troska co o sebe nedbá a vlastně opravdu vypadá šíleně. Jenže vám začne vyprávět příběh o zločinu a o spiknutí proti její osobě. A to nejen vaším otcem. Má k tomu tašku plnou důkazu, například ohořelý mléčný zub, dřevěný nožík, plechovku s papíry. A je opravdu vidět jak moc se bojí, záleží jí na vaší důvěře. Vám, ale  spousta věcí připadá trochu zvláštních a navíc se dozvíte i skutečnosti, které celé vaše dětství mění v jednu lež a přetvářku. A teď, babo raď komu věřit, mámě či tátovi? Komu byste věřili vy?



Kniha je psána z pohledu Daniela a jeho mámy Tildy, je to vlastně jejich rozhovor. 
Kdy Tilda vypráví postupně a přesně dle časového sledu, co se stalo a k tomu vytahuje jeden důkaz za druhým.
Vyprávění Tildy je označeno tučně, kapitoly jsou krátké a svižné, takže 320 stran máte přečtené za chvíli.
Farmu bych označila jako psychodrama, které vás nechává stále napnuté. Doporučila bych ji všem, kteří mají rádi záhady a tajemné příběhy s překvapivým koncem. Jen určitě od ní nečekejte strhující krvavý thriller, ale opravdu dobré psychodrama.
Navíc během Tildy vyprávění nahlédnete do mrazivého Švédska mezi farmáře.
A závěrem musím pochválit Knižní klub za skvělou obálku.


ukázka:
(Tilde k Danielovi) 
Zavolej mu. Ať  dokáže, že lže. Bude tvrdit že má starost, jak to zvládáš, když musíš poslouchat moje hrozivá obvinění. Bude tě chlácholit ujišťováním, že k žádnému zločinu a spiknutí nedošlo, neexistují žádné oběti a nedojde k policejnímu vyšetřování. Jediné, co je potřeba udělat, je to, abych polykala pilulky, dokud mi ta obvinění nevyprchají z hlavy.

Moje hodnocení :   

                        85%

5 komentářů:

  1. Normálně jsi me nalakala jsi ji přečíst..A to jsem mela v plánu ji nechat..Asi objednam i s Dítě 44.. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme ráda :) Myslím, že tobě se určitě líbit bude :) A dítě číslo 44 jsem nečetla,ale až při psání recenze na Farmu jsme zjistila, že Dítě číslo 44 je serie, má další dva díly :D A o těch jsme se nikde nedočetla, když jsme všude četla o d.č.44 :D

      Vymazat
    2. Fakt teda zase tolik knížek koupit jo . :D :D

      Vymazat
    3. a to počkej až uvidíš článek o tom co vyjde teď o prázdninách a září bude taky super :D

      Vymazat